Happy Kids

Jadłospis


ŻYWIENIE


 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci. W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Każdego dnia dzieci jedzą trzy smaczne posiłki: śniadanie, obiad,podwieczorek. Stanowią one ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy (zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka).


JADŁOSPIS NA AKTUALNY TYDZIEŃ ZNAJDUJE SIĘ NA TABLICY OGŁOSZEŃ PRZY WEJŚCIU GŁÓWNYM DO HAPPY KIDS OSOWA.


Przykładowa metoda przygotowania jadłospisu dziennego przez dietetyka:


ŚNIADANIE I

Kawa ml. Pieczywo, masło

Mleko spożywcze 3% 250g

Kawa inka 1g

Cukier 7g

Chleb 120g

Masło naturalne 10g

Polędwica drobiowa 20g

Jaja 25g

Majonez 10g

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ZESTAWU: 707 [kcal]

Śniadanie II

Jabłka 150g

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ZESTAWU: 81 [kcal]

OBIAD

Pomidorowa z ryżem / dieta

 

Marchew 10g

Pietruszka 5g

Seler 5g

Ryż 20g

Koncentrat pom. 15g

Śmietana 18% tł. 15g

 

Pieczeń wieprzowa

 

Cebulka 5g

Mąka pszenna 7g

Masełko 5g

Śmietana 18% 5g

Wieprzowina b/k 90g

Surówka z k. pekińskiej

Kapusta pekińska 120g

Marchew 20g

Olej jadalny 3g

Jabłka II 15g

Ziemniaki 300g

Kompot

Cukier 15g

Jabłka II 40g

Malina 20g

 

Zestaw przypraw

Sól 10g

Maggi [przyprawa] 8g

Mięso 20g

Rosołek 3g

 

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ZESTAWU: 888 [kcal]

Podwieczorek

Herbata,

pieczywo,

masło

Herbata 1g

Cukier 10g

Chleb 120g

Masło nat. 10g

Pasztet drob. piecz. 30g

Kiełbasa żywiecka 20g

Ogórek zielony 30g

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ZESTAWU: 502 [kcal]

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA ZESTAWU DZIENNEGO: 2461[kcal]

O kuchni

Jadłospis

Zdrowe posiłki

Od kuchni o kuchni