Happy Kids

Szkoła - Wokół szkoły - Kuchnia - Zdrowe posiłki

Zdrowe posiłki

Co na śniadanie?


 

 

 

Przyzwyczailiśmy się do tradycyjnego śniadania: kanapki – najczęściej z wędliną lub żółtym serem, herbata, mleko lub kakao. Dzieci otrzymują też tradycyjną zupę mleczną. Wymienione zestawy nie należą do najzdrowszych.

Dylemat, czy jadać wędliny, czy pić mleko przestanie nas niepokoić, jeśli w Happy Kids otrzymamy ciekawe propozycje, które zastąpią dotychczasowe wzorce. Posiłki dla dzieci, szczególnie śniadania powinny być atrakcyjne, dobrane kolorystycznie. Pamiętajmy, że przy jedzeniu równie ważną rolę jak smak odgrywa również wygląd posiłku, wrażenie estetyczne.



 


 

 

 


 

 

Dzieci zaabsorbowane zabawą zapominają często o jedzeniu,
głód nie bywa wówczas ostatecznym wyznacznikiem pory posiłku

 

Aby zachęcić je do jedzenia, musimy dołożyć starań, zachęcając je ładnie przybranym talerzem. Pomysły mogą nam często podsunąć same dzieci.Pamiętam jak kilka lat temu nie mogłam namówić swej małej córeczki do jedzenia chleba. Lubiła natomiast ciastka – gwiazdeczki z dziurką w środku oraz piernik. Wystarczyło więc pumpernikiel nazwać pierniczkiem, a w kanapce zrobić otwór, aby zostało to zaakceptowane przez dziecko i zjedzone ze smakiem. Kanapki mogą przypominać słoneczko, uśmiechniętą buzię, krasnoludka, kwiatek. Do ozdabiania możemy wykorzystać nie tylko rzodkiewki, paprykę, szczypiorek, ogórek, ale także orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika itp.

 
 

 


 


 

doskonałą propozycją
na rozpoczęcie dnia może być müsli
 

Pomysłodawcą tej doskonałej potrawy był dr Bircher-Benner, propagator diety naturalnej. Müsli było znane wiele lat wcześniej w części Szwajcarii, słynnej z upraw owoców. Jadano je tam zarówno na śniadanie, jak i na kolację, komponując różne rodzaje kasz z sezonowymi owocami i uzupełniając orzechami oraz ziarnem. Z upływem lat ten zdrowy zwyczaj odszedł jednak w zapomnienie, dopiero dr Bircher-Benner przyczynił się do kultywowania wartej przypomnienia tradycji.

 


 


 

 

Regułą jest jadanie müsli
na początku posiłku

 

Zarówno porannego jak i wieczornego w myśl zasady, iż surowy pokarm należy przyjmować przed zjedzeniem czegokolwiek innego. Müsli – to danie owocowe, płatki, ziarno, nasiona, orzechy, migdały to tylko dodatek. Aby müsli było naprawdę smaczne nie należy zmieniać proporcji. Na jedną porcję składa się I łyżka produktów zbożowych, I jabłko lub odpowiadająca mu porcja surowych sezonowych owoców oraz do posypania orzechy, migdały lub inne nasiona. Uzupełnieniem może być też mleko (ok. I łyżki), kefir lub jogurt.

 


 


 


 

Latem, naprzemiennie z müsli możemy podawać
dzieciom na śniadanie tylko owoce

 

W miseczce bez żadnych dodatków lub posypane orzechami, posiekanymi migdałami. Naprawdę nie ma potrzeby zmuszania dzieci do jedzenia tradycyjnych kanapek z wędliną lub wypijania przysłowiowego kubka mleka. Dzieci o ile pozwolimy im zdecydować na co miałyby ochotę instynktownie wybiorą najbardziej odpowiedni dla siebie zestaw. Chociaż czasami mogą wziąć górę niezbyt zdrowe przyzwyczajenia, choćby do jedzenia słodyczy o każdej porze dnia i często zamiast właściwego posiłku. Stopniowe wdrażanie zdrowych zwyczajów pozwoli jednak po pewnym czasie zmienić gusty naszych pociech.

 


 


 

 

Obiad Najlepszą porą na jedzenie
codziennej (dużej) porcji surówki

 

Zazwyczaj surówka bywa dopełnieniem czy uzupełnieniem II dania. Tymczasem powinno się ją jadać przed gotowanym posiłkiem. Surowe pokarmy są źródłem wielu witamin, soli mineralnych tak niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Substancje te są odpowiedzialne za pracę narządów wydzielania wewnętrznego, błony śluzowej, naczyń krwionośnych, ścianek komórkowych i powstawanie krwi. Pod wpływem wysokiej temperatury ulegają zniszczeniu witaminy C, P, kwas foliowy i częściowo witamina K. Wysoka temperatura niszczy również liczne enzymy znajdujące się w komórkach roślinnych. Enzymy owe przyczyniają się do samostrawienia surowego pokarmu, odciążając tym samym enzymy trawienne. Enzymy dostające się w stanie nieustraszonym do okrężnicy, wiążące tlen, stwarzają właściwe warunki dla dobrotliwych bakterii, eliminując bakterie chorobotwórcze. Enzymy wzmagają także siły odpornościowe organizmu.

  
 


 


 

Kolację powinno się
podawać dzieciom między godziną 17, a 18

 

Wg. medycyny chińskiej jest to bowiem optymalny czas pracy żołądka.Doskonałe potrawy dla maluchów (i nie tylko) na zakończenie dnia – to lekkostrawne ciepłe potrawy z kaszy jaglanej, ryżu, warzyw. Kasze, szczególnie kasza gryczana mają właściwości rozgrzewające, a według makrobiotyki charakteryzują się wartością jang (+), przeciwstawną do jin (-), jaką niesie za sobą jesień i zima. W tym okresie ubieramy się cieplej, chroniąc przed chłodem, ale powinniśmy również zadbać o dogrzanie się od środka, właśnie za pomocą pożywienia. W czasie gotowania pożywienie wzbogaca się o energię, zyskuje większą wartość i moc leczniczą, wzmacniając i regulując funkcjonowanie organizmu. Klasyfikując zaś produkty spożywcze, właśnie kasze należą do najbardziej jang, spośród warzyw natomiast możemy zaliczyć tu głównie marchew, rzodkiewkę, rzepę, pietruszkę.


Makrobiotyka zwraca uwagę na sposób duszenia warzyw: warzywa po dokładnym umyciu i pokrojeniu wrzucamy na suchą i gorącą patelnię, mieszamy, nie dopuszczając do przepalania i ewentualnie podlewamy niewielką ilością oliwy, wody.Tak przygotowane warzywa są doskonałym uzupełnieniem do kasz. Dodatkiem do gołąbków, naleśników.


Na kolację możemy serwować również (w czym pomóc nam mogą dzieci) różnego rodzaju zapiekanki, zarówno z warzywami, jak i z owocami na słodko. Oczywiście cukier jest zbyteczny. W zupełności wystarczą rodzynki śliwki, gruszki i inne owoce.

 


 


 


PRZYJĘCIE DLA DZIECKA
 

Aby było udane, musi być spełnionych kilka warunków: wszystkie dzieci muszą się dobrze bawić, warto więc aby rodzice wcześniej opracowali schemat, scenariusz imprezy. Jedzenie powinno stanowić dodatek, a nie najważniejszy punkt programu. Nie może być nazbyt skomplikowane, ale za to oryginalne, kolorowe i urozmaicone. Na pewno dzieci chętnie pomogą, a sądzę, że zainspirują nas zarówno w przygotowaniu jak i ozdobieniu potraw. Większość dzieci jada słodycze w dużych ilościach i niekiedy bez żadnych ograniczeń. Należy spodziewać się więc, że zaproszeni goście naszych pociech nie należą do wyjątków. Nie musimy ulegać ich przyzwyczajeniom, ale możemy zachęcać wyglądem i smakiem do zmiany, a przynajmniej zaakceptowania zwyczajów naszego domu.


Proponuję:
 

  • kanapki-tartinki,
  • owocowe szaszłyki
  • babeczki z kremem
  • ciasteczka owsiane
  • ciasto z jabłkiem
  • galaretkę
  • napoje
  • lody
  • owoce
  • banany pod zimową kołderką
  • sezamki

 

 


O kuchni

Jadłospis

Zdrowe posiłki

Od kuchni o kuchni